24 maj 2015

Fel låt vann!

För första gången på minst 10 år tittade jag på "Melodifestivalen" - huvudsakligen för att den sändes från Wien och det var en hel del intressanta omkring-reportage. (Man kan tycka vad man vill om tillställningen men arrangörer och TV gjorde ett fantastiskt och beundransvärt jobb- möjligen med undantag för manus till de tre moderatorerna - normalt sett duktiga personer men litet out-of-place här. Två av dem talar obehindrat tyska, franska och engelska men ändå användes praktiskt taget bara engelska. Varför?).

Emellertid: för att förekomma kollega Per Gudmundson presenterar jag här den låt som borde ha vunnit:(med särskild hälsning till A.C.)

Ock så naturligtvis den odödliga:Sillstryparns sång är ju anti-ABBA och där har väl en ordentlig musikalisk och politisk omvärdering skett sedan dess. Mycket roligt tycker jag att nedanstående är: Benny Anderssons son och hans hustru Nanne Grönwall framför Sillstryparns sång och ställer den därmed i nutidens ljus. Mycket bra.F.ö: Jag har hört Nanne Grönwall sjunga Brel (på franska) och Charlotte Perelli sjunga Taube: otroligt fint och bra. Varför kan de inte få göra sådant i stället för hjärndöd modern popmusik?  Och Sylvia Vrethammar: en fin jazzsångerska innan hon fastnade i det inkomstbringande tyska schlagerträsket.

Ja, ja , det var bättre förr...

4 kommentarer:

 1. DN rapporterar i dag om det fiffiga filter som effektivt filtrerar bort - eller om man så vill: censurerar - publikens burop och busvisslingar. Arrangörerna lovar redan nu att det kommer att användas även nästa år. Påminner lite om hur Irans tv sände samtliga matcher under fotbolls-VM 1994 med så lång fördröjning att censorn hann klippa bort alla bilder på den lättsinnigt sommarklädda publiken.

  SvaraRadera
 2. Ursäkta att jag, off-topic, än en gång sadlar käpphästen. Men det här är inte ointressant:

  http://www.dn.se/kultur-noje/melodifestivalen/falska-eurovision-applader-for-putin-blir-regeringsfraga/

  SvaraRadera
 3. Jo, jag läste den artikeln och förvånades. Vill han att kulturministern skall lägga sig i teveprogrammen? I Sverige är man ju allergisk mot "ministerstyre" och även om ändamålet den här gången är behjärtansvärt skall man väl inte skapa några prejudikat.'

  SVT kunde ju ev. kräva av EBU att filter inte skall användas om arrangemanget skall bli av och ev. hoppa av om kraven inte möts. Vilken underbar folkstorm det skulle bli!

  En detalj:I den österrikiska sändningen sade reportern -som ju var på plats och hörde buropen - att det måste vara utländska besökare som buade.En österrikisk publik skulle aldrig bära sig åt så.

  SvaraRadera
 4. Gästerna är alltid oborstade...

  SvaraRadera